google7f23050c355c4218.html
top of page
IMG-20200223-WA0001_edited.png
afbeelding 1.jpeg

Historie

De Polynesische cultuur

Er is nog steeds discussie over de definitieve oorsprong van de Polynesische cultuur en de tatoeage. Eén ding is zeker, de term 'Polynesisch' omvat veel stammen of mensen: bewoners van de Cook Islands, Niuuens, Tonganen, Samoanen, Marquesiërs, Tahitianen, Hawaiïanen, Maori's en bewoners van Paaseiland. Polynesië is op zijn beurt een sub-regio van Oceanië, bestaande uit een grote groep van meer dan 1000 eilanden verspreid over de centrale en zuidelijke Stille Oceaan, in een driehoek die Nieuw-Zeeland omvat, Hawaiï en Paaseiland. De mensen die op de eilanden van Polynesië leven worden Polynesiërs genoemd en ze hebben veel vergelijkbare trekken, waaronder taal, cultuur en opvattingen.

De tatoeage, die tegenwoordig over de hele wereld wordt toegepast, heeft verschillende oorsprongen, maar de herkomst en geschiedenis van het woord is Polynesisch. Inderdaad is de kunst van het tatoeëren wezenlijk verbonden met de Polynesische cultuur. Het vertaalt wat het diepst in de mens is. De tatoeage is doorgegeven door ouders, goddelijke voorouders en goden. De geschiedenis van het tatoeëren is erg moeilijk te traceren, want zelfs als het een voorouderlijke praktijk is, kan het nog niet nauwkeurig in de tijd worden gevonden. Tatoeëren zou ongeveer 1500 jaar geleden zijn begonnen. Op Ötzyu, de oudste gevonden mens (5300 jaar oud), zijn tatoeages gevonden. Kort na de ontdekking van Polynesië in 1797 beschouwden zendelingen de kunst van het tatoeëren als barbaars en heidens vanwege de ervoor gebruikte technieken: haaientanden of botten. Het tatoeëren werd daarom verboden. De Samoaanse eilanden vormen een uitzondering in de regio, omdat het het enige Polynesische gebied is waar geen onderbreking van het tatoeëren is geweest door de geïsoleerde ligging. Elders in Polynesië leidde de komst van verschillende buitenlandse mensen (vooral zendelingen) tot het verlaten van de traditionele tatoeages. In het oude Samoa had de tatoeage-artiest een bevoorrechte positie. Ongeveer 200 Samoaanse en Tongaanse reizigers vestigden zich in de regio Marquesas.

 

Meer dan 1000 jaar geleden ontwikkelde zich een van de Polynesische culturen, the Marquesan. De Marquesan tatoeage bedekte vaak het hele lichaam en was een van de meest uitgebreide tatoeages in Polynesië. Alle Polynesische tatoeages worden als heilig beschouwd.

 

Verschillende legendes vertellen over Polynesische tatoeages, waaronder Mataroa en Niwareka bij de Maori, Hina Ere Ere Manua en de broers Mata Mata Arahu en Tu Ra'i Po, zonen van de god Ta'aroa in Frans-Polynesië en vormen een gemeenschappelijke stam rond LIEFDE. We spreken daarom over goddelijke oorsprong. Deze dimensie is buitengewoon belangrijk in de praktijk.

Historie Polynesische tattoo: Inner_about
bottom of page